Strona Gminy Zator
Udało się!
Karp po zatorsku znalazł się w czołówce plebiscytu „Małopolski smak” zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Gazetę Krakowską oraz Radio Kraków.
Stało się to dzięki aktywności naszych mieszkańców i Wydziału Rozwoju, Promocji i Oświaty Urzędu Miejskiego w Zatorze. Promocja konkursu (a w domyśle karpia po zatorsku) przyniosła konkretny efekt w postaci wyróżnienia.
Karp po zatorsku znalazł się w konkursie tuż za oscypkiem, a przed śliwowicą łącką. Przed naszą potrawą były jeszcze tylko: kapusta charsznicka i chleb prądnicki. Za to wśród pokonanych oprócz łąckiej śliwowicy znalazły się m.in. bryndza, bundz, miód z Kamiannej, piwo z Okocimia, kryniczanka, kiełbasa krakowska, obwarzanek i wiele innych uznanych produktów.
Dodatkowym efektem konkursu będzie książka kucharska, którą w częściach wraz z okładką drukować będzie „Gazeta Krakowska” od 11 grudnia.
Warto dodać, że w kategorii najlepsza restauracja trzecie miejsce, za „Chłopskim jadłem” z Krakowa i „Góralską strawą” z Nowego Targu, zajęła Karczma „Zagroda” z Wygiełzowa, na którą głosowali również nasi mieszkańcy.
Uroczyste wręczenie pamiątkowych dyplomów miało miejsce w niedzielę 28 listopada w salach Zamku w Niepołomicach. Wśród potraw serwowanych dla gości zaproszonych do zamkowych piwnic znalazł się również karp po zatorsku przyrządzony osobiście przez Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta zasiadających w jury plebiscytu i reprezentujących Instytut Dobrego Smaku.
M. Makuch
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
„Małopolski smak”
| Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz | |
|---|---|---|---|---|
| Kategoria: „Małopolski smak” [ 1 ] | ||||
![]() |
MalopolskiSmakDyplom.jpg | 14-12-16 15:58 | 28.62KB | pobierz |